Nu toata lumea e la fel

Citeam mai inainte blogul lui Dojo. A mai ‘nascut’ un site, cu walpapers. Citeam si ma gandeam la riscul de.. a-i fi furate imaginile 😀 Si cu toate astea, tot s-a apucat de lucrat la el.

Peste tot ne intalnim cu riscuri. Inclusiv cand mergem sa luam o simpla paine de la magazin. Poate da o masina peste noi, riscuri sunt la fiecare pas. Si cu toate astea.. oricum ne trebuie paine in casa.

Nu toata lumea e la fel.
Am iesit ieri cu iubi la plimbare. Duminica e ziua in care vezi cei mai multi romani in Piacenza. Ziua de iesit in oras a italienilor e in general sambata. N-ai loc pe strada de ei! Asta pentru ca in timpul saptamanii se lucreaza iar duminica se odihnesc. Duminica in schimb e .. plin de romani in oras, la magazinele deschise.. plin plin de ei.

Dupa ce ne-am plimbarit ieri am mers pana la cam singurul magazin deschis din ultima zi a saptamanii. Aproape peste tot se vorbea romana. Am ajuns si la casa. In fata noastra erau 2 babute, italience. Din greseala, facand un pas mai in fata am lovit poseta uneia si ma asteptam sa o traga mai aproape de ea sau sa o ia de la vedere (nu odata mi s-a intamplat asa ceva aici.. ). Dar nu a fost asa. Tanti nici nu a bagat de seama ce si cum in spatele ei. Daca eram o persoana mai.. altfel, puteam linistita sa ii bag mana in geanta sa ii iau ce imi poftea inima. Si totusi tanti nu a schitat nici un gest.

M-am bucurat, m-am bucurat mult si m-am simtit om. De multe ori cand eram si la 2-3 pasi de o persoana si auzea ca vorbesc romaneste se si uita urat la mine si isi tragea geanta mai aproape. Si chiar pica prost fazele astea. Dar nu e vina lor.

Acu cateva zile la stiri am auzit ca o fata a fost violata de niste romani. Sunt cautati de carabinieri prin toate colturile. Alte dati vedeam emisiuni despre emigranti iar romanii erau ‘aia care stau in corturi pe marginea unui lac’, ‘aia care nu lucreaza de cand sunt aici’ si ‘aia care fura si au in cocioaba ceea ce poate un italian cu job bun inca nu are in casa’.

Asa sunt vazuti romanii pe aici. Efectiv dau interviu si recunosc fara rusine ca nu lucreaza dar.. fura (chiar nu glumesc, ei o zic cu gura lor la televizor).

Si cu toate astea, nu toti oamenii sunt la fel. Nu poti generaliza asa ceva. Pe langa ‘astia rai’ mai sunt si emigranti romani care chiar isi vad de treaba. Nu e simplu intr-adevar sa iti faci o situatie cat de cat aici in scurt timp, dar nu e imposibil.

Tin minte ca ma simteam al naibii de prost la lucru asta vara cand spuneam cuiva ca sunt din Romania. Nu mi-era rusine, dar chiar iti pica prost cand se uita stramb la tine si are impresia ca esti un gunoi. Dar am fost o mana de cativa oameni care le-am demonstrat contrariul. Si ma bucur ca am reusit (chiar imi spunea un negru mai demult ca daca nu ma cunostea pe mine si pe inca 2 prieteni, nu credea ca exista si romani ok).

Chiar nu se poate generaliza. Am pornit de la ideea cu siteul ramonei pentru ca si daca vor fi ‘furaciosi’, in mod sigur vor fi si persoane care vor aprecia ideea. Si poate unii vor porni si ei cate un proiect cu tot cu riscuri de genul, pentru ca au vazut ca se poate.

Leave a Reply