Necesarul de vitamine si minerale – rolul lor in organism

Pentru buna functionare a organismului sunt necesare diverse cantitati de vitamine si minerale, substantele organice responsabile in mare masura de indeplinirea cu succes a acestei sarcini. Intrucat organismul nu are capacitatea de a sintetiza singur toate acestea, este indicat consumul unor alimente care sa le contina, eventual de suplimente alimentare.

De stiut insa ca vitamintele nu reprezinta o sursa de energie sau nu indeplinesc rolul de elemente constructive de materie vie. Sunt insa indispensabile pentru ca enzimele sa functioneze corespunzator si necesare pentru ca procesele vitale sa se desfasoare optim. Se gasesc sub doua forme – liposolubile si hidrosolubile, adica dizolvabile in apa.

Intreaga paleta de vitamine si minerale existenta indeplineste functii diverse in organism, indiferent daca pentru ca acestea sa fie optime sunt necesare cantitati variabile. Chiar daca au fost stabilite unitati diverse pentru necesarul de vitaminte si minerale zilnic, nu putem spune ca populatia generala se ghideaza dupa acestea – cel putin cunoasterea dozelor nu este neaparat relevanta pentru ea.

Importanta si rolul vitaminelor si mineralelor in organism

In mod obisnuit, se asigura ratia de vitamine prin alimentatia diversificata, dar echilibrata. Consumand zi de zi legume si fructe, de exemplu, oferim organismului necesarul de vitamina C. De preferat este ca acestea sa fie proaspete. Alternativa o reprezinta suplimentele alimentare ce o contin.

Despre minerale stim ca sunt necesare in cantitati destul de mari, intrucat reprezinta macroelemente cu functii multiple. Se incadreaza in categoria lor magneziul, calciul, sodiul, potasiul, clorul si fosforul. Exista si categoria microelementelor precum cuprul, fierul, zincul, seleniul, cromul, iodul, manganul etc. Acestea insa sunt necesare in cantitati mai mici.

In ceea ce priveste rolul indeplinit de minerale, elementele ce le alcatuiesc pot avea diverse roluri, de mare importanta insa. Absorbtia, distributia, retinerea si eliminarea apei de exemplu este controlata de potasiu si sodiu. Cel dintai element este responsabil de activitatea normala a muschilor, iar fosforul alaturi de calciu confera oaselor rigiditatea necesara.

Cu rol deosebit in functionarea nervilor si a muschilor este calciul. De formarea homoglobinei din globulele rosii depinde fierul in cea mai mare masura, iar iodul influenteaza in mod decisiv dezvoltarea intelectuala. Este adevarat sa se gasesc in alimente in cantitati limitate, insa acestea sunt prezente in cele mai diverse din cele ce le consumam.

Asigurarea unei alimentatii varite reprezinta conditia esentiala pentru a satisface necesitatile organismului, prin vitaminele si mineralele pe care le contin.

Scurta concluzie

Corpul uman foloseste cantitati deosebit de mici de substante anorganice. Un aport echilibrat obtinut in urma unei combinatii de hidrati de carbon, proteine, minerale, vitamine, grasimi, dar si apa, este necesar pentru a mentine vitalitatea, pentru o stare de sanatate optima.

Deosebit de importante in cresterea si refacerea organismului sunt mineralele, alaturi de apa si de proteine. Tot acestea, dar si vitaminele sunt esentiale in desfasurarea corespunzatoare a proceselor interne, atat de complexe ale organismului.

Atunci cand alimentatia nu asigura aportul necesar, ca o completare excelenta vin suplimentele, disponibile si pe mesfarma.ro intr-un bun raport pret – calitate. Cei interesati pot accesa pagina pentru a descoperi produse variate, cu proprietati benefice necesare.