Mersul cu autobuzul

Aproximativ de 4 luni am re-inceput sa circul cu autobuzul, lucru ce inainte de asta-vara nu l-am facut de cam 2 ani. Preferam sa merg pe jos trei-sfert de oras decat sa urc in autobuz sau tramvai.

De un timp insa, neavand ce face in casa m-am obisnuit sa merg seara pana la lucru la iubi, sa-l ‘culeg’ si sa venim impreuna acasa. O perioada a fost ok sa merg pe jos (chiar daca nu lucreaza la 3 strazi distanta, ci la mama naibii-n praznic la mare departare de casa…).

Dar a venit si timpul rece. Si degeaba ma credeam ruda de sange cu Zorro ca tot frig mi-era si raceam. Asa ca iubi mi-a sugerat “pullman-ul” (a nu se rade, asa se spune la autobuz in italiana). Prima reactie a fost sa ma stramb. Nu prea aveam amintiri placute legate de transportul in comun din Timisoara. Dar la insistente de gen “mergi o data macar si o sa vezi ca e altfel” am urcat in autobuz.

Si asa si este 🙂

autobuze

In prima faza am observat ca si aici autobuzele intarzie (deh, nu poate fi totul perfect). Dar… exista orar. Fiecare autobuz are ora fixa de ajuns in statie. Si nu vine la fix, dar nici nu stai jumatate de ora dupa el. Intarzie cateva minute si intre statii ‘o calca’.

Urc in autobuz. Pot sa numar pe degete persoanele care in 4 luni au coborat pe alta usa decat cea din mijloc. La fel cum ii numar pe degetele de la cealalta mana pe cei care au urcat la mijloc.

In autobuze n-am simtit nici macar o data vreun miros mai.. straniu. Scaunele sunt curate si calde. Pe jos nu luceste dar n-am vazut bilete aruncate sau alte.. reziduuri.

Nimeni nu-ti sta in drum. E adevarat ca nu toti ocupa scaunele cum intra dar nici nu se uita stramb la tine cand vrei sa treci de ei sa te asezi.A.. si nu sta lumea in usa sa nu poti sa cobori linistit.

Biletul costa 1 euro. Si nu e indicat sa circuli fara pentru ca te costa de 40 de ori mai mult daca te prinde careva. Si cu toate astea, o singura data a venit controlul. Pretul este mai mult decat accesibil… (la ce salarii sunt pe-aici cred ca e mai mare rusinea sa iei amenda ca n-ai avut 1 euro!)

N-am vazut nici o persoana care sa “ceara”… toata lumea isi vede de treaba. Urca cateodata si oameni mai saracuti, se vede pe ei, dar nu fac galagie, nu vorbesc decat intre ei, se comporta civilizat si .. nu put.

Cine mai face galagie… copiii cand ies de la scoli sau cand sunt mai multi. In rest, si daca sunt 2 oameni care se cunosc dar au urcat pe usi diferite, unul in fata unul in spate, se vad, se saluta si (asta mi se pare cam ciudat dar.. asa fac) fiecare sta acolo unde a urcat.

Nu-mi face o placere deosebita sa circul cu autobuzul, as prefera sa merg pe jos.
Dar fiind frig afara e chiar placut sa stau pe un scaun cald, cu castile-n urechi si sa ma ridic linistita sa merg inspre usa, pe un culoar liber

Leave a Reply