enia vs. retim

Nu m-am priceput mai niciodata sa fac comparatii, cum ni se cerea la ora de romana, dar cateva cuvinte as putea sa insir.

Nu prea am vazut mizerie prin Piacenza, nu stiu cum o fi prin alte orase ca n-am vazut decat 3 din toata natia asta de macaronari, dar in general este foarte curat. N-am de gand sa-i ridic in slavi sau sa mint ca nu exista hartii pe strada ca mi-ar creste nasul pana-n peretele din fata; sunt si persoane care ori nu nimeresc cosul de gunoi (se poate intampla) ori pur si simplu arunca gunoi pe trotuar.. dar in mare este curat.

Tin minte ca in decembrie cand am fost in Romania (atentie, suna a fitza: ) mi-era naspa sa ma uit pe jos ca asigurat vedeam gunoaie.
Arunca italienii hartii si alte rahaturi pe jos, dar dupa ce trece masina de enia (retim, varianta cu macaroane) nu le mai vezi.

De 2 ori pe saptamana se face un fel de ‘piata Aurora’. Vin oameni care isi insira tarabele in centrul orasului si vand haine, papuci, oale si tigai, briz-brizuri… si dupa ce pleaca zboara ambalaje prin aer, hartii peste tot, e mizerie… dar cum a plecat si ultima taraba vine masina de gunoi (care nu pute si e curata, adica nu e murdara, adica astia chiar spala masina de gunoi chiar daca maine trebuie din nou sa o spele.. si tot se murdareste si n-are nimic ca iar o spala!), masina care aspira fiecare hartiuta si mai da si cu putina apa, ca sa nu iasa praf. Nici mucuri de tigara nu mai gasesti pe jos dupa ce a trecut masina de facut curat.

A.. si ca fapt divers, aici nu e rusine sa lucrezi ca om de servici al orasului. Eventual e rusine sa ai haina de lucru murdara. Si oamenii ce lucreaza la curatenie nu fluiera dupa fete ca astia de la retim, ca mi-era groaza (putin spus) sa trec pe langa ei.

Leave a Reply