Cum sa porti rochiile de zi traditionale

Exista mai multe modele de rochii de zi traditionale care sunt absolut superbe si pe care le poti integra foarte usor in orice tinuta sofisticata. Cu o astfel de rochie nu este necesara sa ai alte elemente decorative pentru ca rochia singura este suficienta.

Rochiile cu motive traditionale sunt inspirate din motivele brodate pe costumele nationale, mai exact de pe ie. Daca vrei sa stii mai multe despre ie si despre ceea ce sta la baza rochiei traditionale de dama iata mai multe informatii cat se poate de utile.

Termenul de ie este aplicat doar camasii femeiesti. In lucrarea sa despre costumul popular purtat in Republica Moldova si care a aaprut sub egida Unesco, scriitoarea Varvara Buzile spune ca ia este cea mai importanta piesa din costumul popular din mai multe motive.

Ea a pastrat vechea traditie si datorita tehnicii de decorare subliniaza diferente de varsta, stare sociala si ocazii si determina compozitia ornamentala precum si restul pieselor care se asociaza cu camasa si care trebuie sa se acorde in varsta, epoca si cromatica.

Conform aceleiasi surse, romanii au mostenit termenul de ie provenit din latina care deriva din termenul latinesc tunicae lineae insemnand o tunica subtire purtata direct pe piele, pentru camasile femeiesti dar si un termen pe care dacii l-au imprumutat din fondul celtic si anume camisa.

Acest termen a aparut prima data in latina in secolul IV si din acest termen provine si cuvantul romanesc camasa care denumeste o piesa purtata in cele mai reci zone ale Europei. In timp ce camasile au un inteles generic termenul ie este aplicat doar pentru camasa feminina.

Specialistii spun ca in cel mai vechi strat de termeni este si denumirea de camasoi utilizat pentru a desemna o camasa pe care oamenii o purtau in fiecare zi. Aceasta era purtata atat de femei cat si de barbati in unele zone si se refera la camasa dreapta sau la camasa batraneasca cu un croi de natura arhaica ce precede pe scara istorica ideea ce camasa incretita la gat. Camasa incretita la gat era considerata cea mai veche din tara noastra.

Conform anumitor surse este imposibil sa se determine care este primul tip de camasa aparut insa se considera ca tipul acesta de haine pot fi purtate de populatia care apartine culturii Cucuteni.

Camasa a fost croita in forma de cruce utilizand doar o singura bucata de panza care avea o deschizatura in zona de sus. In prima faza camasile au fost facute din in sau din canepa si ulterior din bumbac sau din matase.

Acestea aparute in urma au fost folosite ca urzeala pentru bataturile de in sau canepa in special in zona de nord din tara si in timp ce in zona de sud camasile erau frecvent tesute cu borangic pe alocuri au ramas facute din materiale rudimentare.

Rochiile cu imprimeuri traditionale sunt realizate din materiale de cea mai buna calitate, care nu mai sunt lucrate manual deoarece tehnologia a evoluat pentru a face fata cererilor uriase.