Cum putem preveni formarea bătăturilor?

Bătăturile sunt umflături dureroase și inflamate localizate la baza articulației degetului mare, care se dezvoltă atunci când degetul mare este împins mereu spre celelalte degete, și apar de obicei  atunci când purtăm pantofi care nu se potrivesc.

La formarea bătăturilor mai pot contribui și: picioarele prea plate, postura genunchilor, materialul genetic și artrita. Pe măsură ce bătăturile progresează, degetul mare devine mai strâmb și generează mai multă durere, ceea ce poate duce și la alte probleme articulare la nivelul gleznei sau genunchiului.  Studiile spun că mai mult de 1/3 din femei suferă de această afecțiune, iar noi vă vom oferi în acest articol câteva sfaturi despre cum puteți să evitați bătăturile.

  • Evită pantofii prea înguști

În marea majoritatea a cazurilor, bătăturile apar pentru că femeile poartă pantofi mult prea strâmți sau înguști. Cea mai bună soluție e să-ți schimbi încălțămintea cu pantofi mai largi, care susțin mai bine arcul piciorului și forma piciorului tău. Acest lucru va preveni apariția bătăturilor dar nu va face minuni pentru bătăturile apărute deja. De aceea trebuie să gândim în termeni de prevenție și nu de corecție.

Pentru a micșora riscul de apariție a unei bătături, niciodată nu ar trebui să-ți forțezi piciorul într-un pantof care clar nu se potrivește și mai ales nu îți tăia un deget ca sora vitregă din Cenușăreasa!

  • Evită să porți prea des tocuri înalte

Societatea și reclamele din ziua de azi le împing cumva pe femei și le forțează să fie mereu elegante și să poarte tocuri înalte. Ce nu știai este că tocurile cu o înălțime mai mare de 2 cm pot forța corpul să se încline în față, lucru ce poate crea o presiune prea mare în tălpile și degetele picioarelor. În plus, de cele mai multe ori, tocurile sunt foarte înguste.

Pentru a verifica dacă încălțămintea este potrivită, ar trebui să-ți poți răsuci degetele de la picioare în timp ce mergi. Dacă ai mult de mers pe jos într-o zi ar trebui să optezi pentru pantofi sport.

  • Alege întotdeauna pantofi care ți se potrivesc

Moda oferă din ce în ce mai multe tendințe, tot felul de modele de pantofi ce ne fac cu ochiul. Cel mai bine este să alegem mereu pantofi personalizați pentru mărimea să forma piciorului nostru. Ar trebui să existe măcar un cm de spațiu între vârfurile degetelor de la picioare și pantofi.

O pereche de pantofi cu o talpă interioară comodă poate de asemenea, să prevină apariția bătăturilor.

  • Plimbă-te prin casă în picioarele goale

O idee bună de a preveni bătăturile, e să lași picioarele cât mai mult timp libere, să te plimbi prin casă în picioarele goale. Prima dată când încerci să faci asta, alege suprafețe mai moi din jurul casei cum ar pardoselile din lemn sau covor, pentru a nu pune foarte multă forță pe picioare. Pe măsură ce te obișnuiești, poți să mergi desculță și pe afară, numai ai grijă la insecte!

  • Terapia „rece” este o idee bună

Dacă observi că vârful picioarelor este umflat și dureros după exerciții sau o zi la locul de muncă, aplică ceva rece pentru a reduce inflamația. Aplicarea gheții este un tratament eficient pentru toate leziunile ce pot apărea la picioare.

Tratamentul rece trebuie aplicat la vârful picioarelor timp de 10-15 minute la fiecare 2-3 ore, până când durerea și umflarea dispar.

Dacă ții cont de aceste sfaturi, nu ar mai trebui să ai niciodată probleme cu bătăturile!