Cum alegem cablurile de fibra optica

Pentru interior sau pentru exterior?

Diferenta majora dintre cablurile de interior si cele de exterior consta in rezistenta la apa. Orice conducta din exterior este supusa riscului ca la un moment dat sa fie imbibata in apa sau sa capteze umezeala. Cablurile exterioare sunt concepute pentru a proteja mult mai bine fibrele de expunerea la umiditate. Pana de curand, singura alegere pentru cablurile din exterior era tubul liber, cabluri umplute cu gel. Dar acum puteti cumpara cabluri rezistente la umezeala, uscate, similare cu designul cablurilor de interior, care sunt usor de terminat la capete fara kituri Breakout. Astfel veti economisi bani si foarte mult timp.

Intr-o retea dintr-un campus, puteti folosi chiar si cabluri cu doua jachete: o manta exterioara PE, care rezista la umezeala si o manta interioara de PVC, care este evaluata impotriva incendiilor. Puteti duce cablul intr-o cladire, sa legati mantaua PE si sa-l rulati oriunde. Cablurile exterioare normale sunt limitate la 15 m in interiorul unei cladiri.

Fibrele din cablurile de exterior au doar acoperire primara, astfel incat acestea sunt mici – 250 microni sau ¼ mm in diametru. E greu sa lucrezi cu astfel de fibre mici asa ca trebuie sa le puneti intr-un kit de Breakout, de tuburi de plastic mici pentru a le asigura o protectie suficienta la capete.

Cablurile de interior sunt ceea ce noi numim cabluri “tampon”, caz in care fibra de sticla are un strat primar si acoperiri tampon secundare, care maresc fiecare fibra la 900 de microni – aproximativ 1 mm sau 1/25 inch – pentru a fi mai usor de lucrat cu fibra. Toate aceste cabluri pot fi terminate in mod direct.

Cablurile simplex sau duplex sunt utilizate in general in cazul patch cord-urilor, cu toate ca unele cabluri duplex si zipcorduri se instaleaza in mod permanent in instalatiile de birou, unde fibrele de rezerva pentru o viitoare extindere sunt considerate inutile.

Cel mai comun cablu utilizat in interior este de cablul de distributie, care are un numar de 900 de microni, fibre tampon cu coduri de culoare in interiorul unei singure jackete. Este cel mai mic si cel mai usor cablu, iar fiecare fibra este suficient de robusta pentru o terminare directa. Din moment ce fibrele sunt terminate in mod direct si au o mica protectie, terminatiile trebuie sa fie plasate in interiorul unui panou de patch-uri sau intr-o cutie specifica.

Leave a Reply