Ce este degenerarea maculara?

Zi de zi vedem pe strada persoane pe care fie le cunoastem, fie nu le cunoastem, si care poarta ochelari de vedere cu rame Polar clip on, sau cu diferite alte rame. Unii dintre acestia se confrunta cu miopia, altii cu astigmatismul, altii cu hipermetropia.

Din pacate, din ce in ce mai multe persoane au probleme cu vederea. Degenerarea maculara este o alta problema cu care se confrunta multe persoane, iar in continuare vom vedea despre ce este vorba, pentru ca ne dorim ca oamenii interesati, sa poata afla cat mai multe informatii utile despre aceasta afectiune a vederii.

Ce este Degenerarea maculara?

Degenerarea maculara legata de varsta (AMD) este o conditie oculara care duce la pierderea vederii centrale in timp. Macularul este o parte a ochiului care contine celule conice care inregistreaza lumina si este responsabila pentru viziunea dumneavoastra centrala.

Degenerarea maculara apare atunci cand aceste celule conice incep sa se opreasca. Acest lucru poate duce la vedere incetosata, culori slabe si dificultate la recunoasterea fetelor.

Cine este probabil sa sufere de degenerescenta maculara?

De obicei, femeile sunt mai susceptibile de a suferi de AMD, desi nu se stie de ce. Este de asemenea, mai raspandita in randul persoanelor in varsta, cu un procent estimat de 10% din cei peste 65 de ani care sufera de o forma de AMD.

Simptomele degenerarii maculare

In functie de tipul de degenerescenta maculara, puteti sa simtiti simptome fie treptat, fie pe parcursul a cateva zile. Este posibil sa va confruntati cu pierderea vederii centrale, provocand dificultati in a vedea obiecte direct in fata dvs., mentinand in acelasi timp o viziune periferica buna. Acest lucru poate duce in cele din urma la un loc complet gol in viziunea dvs. centrala.

Degenerarea maculara legata de varsta

Degenerarea maculara degajata in functie de varsta (DAMD) apare ca urmare a acumularii de proteine ​​grase in ochi, denumite drusen. Acest lucru se intampla de obicei din cauza varstei, prin urmare DAMD este mai frecvent la persoanele in varsta.

Desi viziunea se deterioreaza treptat pe parcursul mai multor ani, DAMD se dezvolta in degenerarea maculara legata de varsta pentru unul din 10 persoane.

Degenerarea maculara legata de varsta umeda

Degenerarea maculara legata de varsta indelungata (WAMD) este mai grava decat DAMD si poate duce la pierderea vederii in doar cateva zile. Aceasta forma de degenerare maculara se intampla din cauza cresterii ochilor noi celule sanguine pentru a compensa macularul nu functioneaza corect. Celulele pot provoca sangerari si cicatrizari, vatamari grave.

Ce se intampla cu degenerarea maculara la cei mai tineri?

Daca sunteti sub varsta de 50 de ani si aveti degenerescenta maculara, este posibil sa fie cauzata de o tulburare genetica. Unele forme de degenerescenta maculara gasite la persoanele mai tinere includ Boala Best, boala Stargardt si degenerescenta maculara mioapa.

Degenerarea maculara dupa cum se poate vedea, este o afectiune serioasa care poate provoca pierderea vederii, asa ca este important ca oamenii sa citeasca acest articol pentru a acumula cat mai multe informatii despre aceasta.