Avantajele de a fi antreprenor in Romania
Multa vreme, ideea de a fi antreprenor in Romania parea oarecum de sueta, cata vreme micile SRL-uri deschise imediat dupa revolutie nu erau vazute cu ochi buni de catre o buna parte a populatie.
Astfel, asumarea unor riscuri si deschiderea unei afaceri pe cont popriu era privita cu scepticism de catre persoane care o viata intreaga muncisera in sistemul de stat, fara a avea macar o idee despre ce inseamna alternativa, in speta, mediul privat.
Lucrurile s-au schimbat ulterior, cand cei din a doua categorie priveau cu invidie spre vecinul de bloc, care isi schimba masina o data la trei-patru ani sau chiar isi construia o vila somptuoasa departe de praful orasului. Ce ne-ar putea determina insa luarea deciziei de a deveni antreprenor?
Desi lucrurile s-au mai schimbat intre timp, exista inca multi dintre romani, mare majoritate tineri, care prefera comoditatea unui job, in locul deschiderii unei afaceri proprii.
Libertate totala de actiune
Astfel, trebuie mentionat ca deschiderea unui business personal, fie el in fizic sau online, iti poate aduce o serie intreaga de avantaje, chiar daca pe moment nu le realizezi.
In primul rand, vorbim despre mai multa libertate de actiune in ceea ce priveste propria persoana. Chiar daca desfasori o afacere care presupune activitate de noapte sau de la primele ore ale diminetii, nu trebuie uitat ca antreprenoriatul iti poate permite gasirea de colaboratori si angajati care sa preia din sarcinile companiei.
A incerca sa gestionezi de unul singur o afacere, de la contabilitate pana la promovare si desfacere, poate parea uneori mult prea costisitor, chiar daca, in principiu, te gandesti ca nu mai trebuie sa imparti banii castigati cu nimeni.
Angajarea de personal si delegarea responsabilitatilor este una dintre calitatile pe care trebuie sa le aiba un adevarat antreprenor, care are nevoie de libertate de miscare si de actiune pentru dezvoltarea firmei, nu pentru rezolvarea sarcinilor care, in mod normal, ar trebui sa revina angajatilor.
Lucrezi pentru tine
Un alt beneficiu major este senzatia ca lucrezi pentru tine, nu pentru altcineva. Acest lucru se intampla de multe ori in mintea celor care nu se simt apreciati la locul de munca, traind in permanenta cu impresia ca sarcinile pe care le executa sunt mult mai prost platite decat in alte parti sau, in orice caz, cu mult sub valoarea lor reala.
Astfel se ajunge la acumularea de frustrari de ordin personal si scaderea randamentului la locul de munca, lucruri care, in final, nu fac bine nici angajatului si nici companiei. In fine, odata ce devii antreprenor, castigi cat muncesti.
Poti sa iti dozezi efortul astfel incat sa iti acoperi sarcinile ce tin de buna functionare a companiei, dar poti gasi timp si pentru tine. In fond, acesta este unul dintre marile avantaje de a fi antreprenor, caci nu mai depinzi de graficele de concediu fixate de angajator, ci tu iti stabilesti singur perioada de relaxare.
Sa nu te gandesti insa ca un antreprenor isi permite sa traga chiulul. Dimpotriva, s-ar putea ca munca depusa sa fie mai mare decat atunci cand erai angajat, dar cu satisfactii pe masura.